Hyppää sisältöön

Digitoimiston web-analyytikkona: päivä työelämästäni

Carita Kulmala, 30.08.2022

Evermadella analytiikka on tärkeä osa verkkosivuston kehitysprojekteja. Web-analyytikon tehtävänä ei ole pelkästään verkkosivuston mittauksen toteuttaminen, jonka jälkeen työ on niin sanotusti tehty ja data jää elämään omaa elämäänsä, vaan analyytikko osallistuu sivuston kehitystyöhön projektin jokaisessa vaiheessa ja toki myös projektin jälkeen. 

Itse aloitin web-analyytikkona Evermadella tammikuussa 2022. Tätä ennen työskentelin useamman vuoden digimarkkinoinnin asiantuntijana suuren teknologiayrityksen inhouse-markkinointitiimissä. On sanomattakin selvää, että työtehtävät ja työpäivät ovat nykyään aika erilaisia ja olen saanut oppia paljon uutta.  

Mitäs web-analyytikko Evermadella oikeastaan tekee? ”Jokainen päivä on erilainen” saattaa olla loppuunkulutettu klisee, mutta tässä työssä se tuntuu kuitenkin pitävän aika hyvin paikkansa monista erilaisista projekteista ja asiakkaiden yksilöllisistä tarpeista johtuen. Samakin työtehtävä voi muuttua hyvin paljon, kun se laitetaan uuteen viitekehykseen. Tässä on kuvaus yhdestä työpäivästäni. 

8.30

Aloitan päiväni yleensä joskus 8-9 maissa, olinpa etänä tai toimistolla. Saatuani kupillisen kahvia naaman eteen ja läppärin auki, tarkistan ensimmäisenä kalenterista päivän ohjelman. Palaverien lisäksi merkkaan kalenteriin yleensä keskeytyksettömiä työstöaikoja. Näin pystyn rytmittämään työpäivän ja -viikon paremmin ja varmistamaan, että tarvittavat asiat tulee tehtyä aikataulussa. Kalenterin lisäksi käytän hyvän tovin käymällä työkavereiden kanssa läpi aamukuulumiset ja muut päivän polttavat asiat, kuten “pidätkö Bounty-suklaapatukasta vai et” (etänä ollessani luen ne Slackista). Samalla yritän pitää koiranpentuni Hillan pois pahanteosta, koska virtaa riittää hyvin nukutun yön jälkeen. 

Toimistolla Hilla jaksaa viihdyttää työkavereitani.

9.00-10.00

Päivän ensimmäinen palaveri on growth-kompetenssimme joka viikko toistuva yhteinen hetki, jossa vaihdamme kuulumisia ja käymme läpi kompetenssin sisäisiä asioita sekä menossa olevia projekteja. Jaamme toisillemme myös viikon aikana kohtaamiamme haasteita ja oppeja. Muiden työstä kuuleminen on usein valaisevaa ja opettavaista ja antaa paremman käsityksen siitä, mitä kenelläkin on milloinkin menossa. Kompetenssimme on vielä suhteellisen tuore ja kehittyy jatkuvasti. Evermadella sisäiseen kehitykseen pääsee osallistumaan halutessaan jokainen: kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa työskentelytapoihin ja -prosesseihin. Yhteistyö kompetenssimme sisällä on tiivistä ja jokaisen mielipide on tärkeä.

10.00-12.00

Analyytikkona ison osan ajasta vie tällä hetkellä Google Analytics 4 -versioon siirtyminen. Nykyisen Google Analytics-version eli Universal Analyticsin tuomiopäivä siintää jo tulevaisuudessa, joten tällä hetkellä yhtenä fokuksena onkin siirtää kaikki olemassa olevat asiakkuudet uuden Analytics-version piiriin. 

Seuraavaksi ohjelmassa on siis jatkaa jo aiemmin aloittamaani GA4-mittaussuunnitelman tekoa yhdelle asiakkaalle. Asiakkaalla on käytössä nykyinen Analytics-versio, joten tarkoituksena on käyttää uutta ja vanhaa versiota rinnakkain, kunnes Universal Analytics lakkaa keräämästä dataa. Näin varmistamme riittävän historiadatan saatavuuden siinä vaiheessa, kun jäljellä on enää GA4, mutta samalla datan kerääminen ei katkea missään vaiheessa versiosta toiseen siirryttäessä. Mittaussuunnitelmaan kerätään kaikki mitattavat tiedot analytiikan toteutusta, seurantaa ja raportointia varten. Sivuston tavoitteet ovat suunnitelmaa tehtäessä avainasemassa, jotta dataa ei kerättäisi vain keräämisen ilosta, vaan keskityttäisiin oikeisiin asioihin. 

12.00

Lounasaika! 🍜

12.30

Lounaan jälkeen vuorossa on analytiikan kuukausipalaveri erään asiakkaan kanssa. Palaverissa käydään läpi asiakkaan sivuston analytiikkaa valmistelemani esityksen avulla ja keskustellaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Tarkoitus on tuottaa kerätyllä datalla arvoa asiakkaalle ja tehdä analytiikan pohjalta toimenpide-ehdotuksia, joiden avulla päästään yhä parempiin tuloksiin. 

Tässä kohtaa toimiva, yrityksen sisäinen yhteistyö on kultaakin kalliimpaa, sillä datan pohjalta tehdyt löydökset on helppo esitellä oman tiimin sisällä projektipäällikölle, suunnittelijalle ja kehittäjälle ja näin toimenpide-ehdotukset saadaan vietyä käytäntöön vaivattomasti ja järkevässä aikataulussa. Analyytikon näkökulmasta tällainen työskentelymalli on varsin palkitseva, koska oman työn jäljen pääsee näkemään konkreettisesti ja se tuo arvoa niin asiakkaalle, kuin projektitiimillekin.

13.30-16.00

On aika sukeltaa Google Tag Managerin maailmaan ja aloittaa lähitulevaisuudessa julkaistavan sivuston mittauksen tekemistä. Sen parissa saakin helposti kulutettua loppupäivän. Muutaman GA4-toteutuksen myötä tekeminen alkaa olla jo rutiinia ja hyvän musiikin soidessa kuulokkeista mittaus edistyy tasaisen varmasti. 

Välillä tulee hetkiä kun tuntuu, ettei tahdo saada jotakin asiaa ratkaistuksi omin voimin eikä pääse eteenpäin. Onneksi työkaverit ovat etäpäivinäkin vain yhden Slack-viestin päässä. Laitan viestiä kompetenssitiimimme toiselle web-analyytikolle ja otamme yhdessä nopean puhelun. Ongelma ratkeaa pienen pohdiskelun jälkeen ja pääsen taas jatkamaan tekemistä. Evermadella työskentelyn yksi parhaita puolia on ehdottomasti se, että apua saa aina ja vastaan tulevien ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. 

16.00-16.30 

Tässä kohtaa iltapäivän tägitysrumba alkaa jo tuntua silmissä ja työpäivä lähenee loppuaan. Lueskelen vielä Slackista uusimmat viestit ja luon nopean silmäyksen seuraavan päivän kalenteriin. Sitten onkin aika kirjata tunnit ylös ja laittaa kone kiinni.

Työpäivän jälkeen on aika rentoutua.

Työn merkityksellisyys ja hyvä työyhteisö muodostavat pohjan työssä viihtymiselle

Työpäivät eivät useinkaan muodostu sellaisiksi, kuin ne oli etukäteen suunnitellut. Yllättäviä tilanteita ja kiireellisiä pyyntöjä saattaa tipahdella Slackiin ja sähköpostiin. Päivät sisältävät varsinaisen käytännön työn lisäksi paljon uuden oppimista ja oman osaamisen kehittämistä, mikä onkin tärkeää alati muuttuvassa web-analytiikan maailmassa.

Minusta analyytikon työ on palkitsevaa, kun pääsee oikeasti tuottamaan arvoa asiakkaille ja kehittämään heidän liiketoimintaansa. Merkityksellisyys ja jatkuva oppiminen pitävät motivaation yllä ja päivät mielenkiintoisina. Tärkeä rooli työssä viihtymisessä on tietysti myös työyhteisöllä, joka Evermadella on näiden ensimmäisten kuukausien kokemuksella varsin ainutlaatuinen. 

Töiden jälkeen onkin sitten hyvä keskittyä ihan muihin asioihin, kuin dataan ja numeroihin. Arki-illat kuluvat kivasti hyvän kirjan tai askarteluprojektin parissa, Hilla-koiran kanssa touhutessa tai yläilmoissa kiikkuessa ilma-akrobatiatreeneissä. 

Kiinnostuitko työskentelystä Evermadella? Tsekkaa avoimet työpaikkamme!

Haku