Hyppää sisältöön

Global Accessibility Awareness Day – pieniä tekoja, suuri vaikutus

Tänään 15. toukokuuta vietetään jo 14. kertaa kansainvälistä saavutettavuuspäivää, (Global Accessibility Awareness Day, GAAD). Päivää vietetään aina toukokuun kolmantena torstaina, ja sen tarkoitus on herättää huomiota digitaaliseen saavutettavuuteen: verkkosivujen, sovellusten ja teknologian tulisi olla kaikkien ihmisten käytettävissä – toimintarajoitteista riippumatta.

Mira Hiltunen, 15.05.2025

Kuvassa A11Y kollektiivin värikkäitä esitteitä

Saavutettavuus ei ole vain sivuston ylläpitäjien tai viranomaisten vastuulla – se on yhteispeliä, johon jokainen meistä voi osallistua. Usein esteettömyys paranee pienillä arkisilla teoilla, kunhan vain tiedostamme ne.

Tässä muutamia helppoja, konkreettisia tapoja, joita kuka tahansa tavallinen netinkäyttäjä voi tehdä edistääkseen esteettömyyttä – pienillä jutuilla on yllättävän suuri vaikutus.

1. Anna palautetta – hyvässä ja pahassa

Yleinen syy verkkosivujen ylläpitäjille olla pureutumatta sivuston saavutettavuusongelmiin on muun muassa se, että kukaan ei ole antanut palautetta. Totuus kuitenkin on se, että usein ongelmia kohtaavat käyttäjät yksinkertaisesti navigoivat pois, ellei kyseessä ole heille kriittinen palvelu. Siksi palautteellasi on väliä.

  • Huomasitko ongelman? Kerro siitä asiallisesti. Jokainen palaute on tärkeä ja voi johtaa merkityksellisiin parannuksiin.
  • Toimiiko joku erityisen hyvin? Kerro siitäkin! Hyvä palaute motivoi ja ohjaa tekemään enemmän oikeita asioita.

2. Puhu saavutettavuudesta

Saavutettavuus koskettaa meitä ja läheisiämme jossain vaiheessa elämää. Nosta aihetta esiin arjessa: työpaikalla, somessa, tai kavereiden kesken.

  • Onko työpaikkasi omat verkkosivustot tai palvelut saavutettavia?
  • Onko työpaikallasi tehty yhdenvertaisuussuunnitelmaa? Tutustu siihen.
  • Millaisia saavutettavuustarpeita tuntemillasi ihmisillä on? Puhu heidän kanssaan esteistä, joita he ovat kohdanneet.

3. Tee jakamastasi sisällöstä saavutettavaa

Vaikka et ylläpitäisi omia verkkosivuja, jokaisella somejulkaisulla ja -kirjoituksella on vaikutus. Huomioi siis ainakin nämä:

  • Kirjoita hashtagit selkeästi: Käytä isoja alkukirjaimia sanojen alussa, esim. #SaavutettavuusKuuluuKaikille. Tämä tekee siitä visuaalisesti helpomman lukea ja se auttaa ruudunlukijoita tulkitsemaan sanat oikein.
  • Lisää kuviin alt-tekstit tai kuvatekstit: Jos kuvassa on tärkeää tietoa, kerro siitä myös sanallisesti tekstissä
  • Lisää audio- ja videomateriaaliin tekstitykset: tekstitykset esimerkiksi sosiaalisen median videoissa tekevät videoista saavutettavampia kaikille, ei vain kuuleville
  • Käytä emojeja viisaasti: ruudunlukijat lukevat kaikki emojit, joten emojien toistaminen useasti ja niiden lisääminen sanojen väliin keskelle tekstiä tekee luetun ymmärtämisestä todella vaikeaa
  • Käytä helppolukuisia fontteja: vältä kaikenlaisia erikoisfontteja, vieraalla aakkostolla tai erikoismerkeillä tehtyjä tekstejä.

4. Suosi saavutettavia palveluita

Valinnoillasi on merkitystä, ja saavutettavuus ei ole vain tekninen yksityiskohta, vaan osa vastuullista ja eettistä liiketoimintaa. Yritykset, jotka ottavat huomioon erilaiset käyttäjät, toimivat yhdenvertaisesti ja asiakaslähtöisesti. Tukemalla tällaisia toimijoita vaikutat siihen, millaiseksi digimaailma rakentuu.

Lopuksi

Saavutettavuus on meidän kaikkien vastuulla, ja jokaisella on rooli siinä, millaiseksi meitä ympäröivä digitaalinen maailma muotoutuu. Parempaa vaatimalla, esteitä huomaamalla ja niihin puuttumalla voimme yhdessä rakentaa verkkoa, joka palvelee kaikkia – ei vain harvoja.

Haku