Hyppää sisältöön

Mikä on progressiivinen verkkosovellus (PWA) ja mitä etuja se tarjoaa?

PWA tulee sanoista Progressive Web App eli progressiivinen verkkosovellus, progressiivinen web-sovellus tai selainpohjainen sovellus. PWA-termi on Googlen lanseeraama määritelmä web-tekniikoilla toteutetulle sovellukselle, joka toimii suoraan kännykän selaimessa ilman latausta sovelluskaupoista. Progressiiviset verkkosovellukset toimivat missä tapahansa laitteessa, josta löytyy verkkoselain.

Jaakko Alajoki, 14.04.2020

Perinteisesti sovellukset on toteutettu kullekin alustalle niille ominaisilla teknologioilla. Esimerkiksi Apple iOS-alustalle sovellukset kirjoitetaan Applen itse kehittämällä Swift-ohjemointikielellä ja Android-sovellukset koodataan Javalla. Näitä teknologioita kutsutaan natiiveiksi, koska ne ovat kyseiselle alustalle ominaisia ajoympäristöjä.

Swiftillä toteutettu sovellus ei toimi Android-laitteissa, eikä Javalla toteutettu sovellus iOS-laitteissa. Jos halutaan toteuttaa natiiveilla teknologioilla sovellukset kahdelle alustalle, tarvitaan kaksi projektia. Ja tuplabudjetti.

On olemassa myös hybridiratkaisuja, joilla sovellus kirjoitetaan yhdellä kielellä ja sen jälkeen käännetään eri alustoille. Esimerkki tällaisesta teknologiasta on React Native. Tällöin valtaosa koodista voidaan pitää yhtenäisenä ja vain tietyt alustakohtaiset ominaisuudet joudutaan toteuttamaan erillisinä.

Näiden rinnalla on oikeastaan aina ollut mahdollista toteuttaa sovelluksia web-tekniikoilla, mutta progressiivisen verkkosovelluksen käsitteen myötä käytännöt ovat yhtenäistyneet ja yleistyneet. Progressiivinen verkkosovellus on yksinkertaisuudessaan ihan normaali www-sivu, joka tuntuu ja näyttää natiivilta kännykkäsovellukselta. Ne toteutetaan tutuilla webbitekniikoilla ja ohjelmakoodi on täysin yhtenevää kaikilla alustoilla. Siksi teknologia on myös kustannustehokas.

Mitä etuja progressiivisilla verkkosovelluksilla on?

  • Halvemmat kustannukset.
  • Sovelluksia ei tarvitse lisätä sovelluskauppoihin. Progressiivisen verkkosovelluksen kanssa välttyy sovelluskauppojen usein monimutkaisilta kiemuroilta, julkaisujonoilta ja sensuurilta.
  • Myös uusien versioiden käyttöönotto on helppoa. Uusin voidaan julkaista oman aikataulun mukaan ilman sovelluskauppojen hidasteita ja uusin versio on automaattisesti kaikkien käytössä.
  • Koska sovelluksia ei viedä sovelluskauppoihin, käyttäjän ei myöskään tarvitse sovellusta niistä etsiä. Käytännössä verkkosivulla vierailu riittää, koska sovellus käytännössä on verkkosivu.
  • Koska sovellus on verkkosivu, se on myös Googlen indeksoitavissa ja sen löydettävyyttä voidaan parantaa hakukoneoptimoinnilla.
  • Sovellus voidaan lisätä puhelimen kotinäyttöön nettiselaimesta ja sen jälkeen eroa natiiviin appiin ei käytännössä huomaa.
  • Natiiveista sovelluksista tutut toiminnot, kuten paikannus, kamera, kompassi, gyroskoopit, ovat progressiivisen verkkosovelluksen käytössä.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Maailma ei kuitenkaan ole ihan näin ruusuinen.

Mitä huonoja puolia progressiivisissa verkkosovelluksissa on?

  • Sovelluksista ei voi pyytää maksua samaan tapaan kuin sovelluskaupoissa.
  • Integraatio alustojen natiiveihin palveluihin, kuten maksu- ja mainosrajapintoihin ei onnistu.
  • Sovellus ei löydy sovelluskaupoista. Tämä voi hämmentää joitain käyttäjiä.
  • Push notifikaatiot eivät toimi iOS-laitteilla.
  • Suorituskyky ei yllä natiivisovellusten tasolle. Jos haluat ottaa maksimitehot laitteesta irti, progressiivinen verkkosovellus ei ole oikea ratkaisu.

Google-kehitystä, jota vastaan haraa Apple

Yksi iso este progressiivisten verkkosovellusten yleistymiselle on Apple. Kauppojen ohi ladattavat sovellukset haittaisivat merkittävästi Applen liiketoimintaa ja sen vuoksi verkkosovellusten maailmasta katsottuna Applen laitteet ovat vuosia Androideja perässä. Uusin iOS:n versio 13 toi mukanaan joitakin verkkosovellusten parannuksia, mutta teknologiajätti haraa verkkosovellusten kehitystä vastaan minkä muskeleiltaan pystyy.

Progressiivinen verkkosovellus on kuitenkin Applen hidasteluista huolimatta jo valmis tuotantokäyttöön. Olen itse huomannut trendin omassa asiakaskunnassamme, jossa vuosia sitten kehitettyjä natiivisovellusprojekteja ajetaan kaikessa hiljaisuudessa alas. Kalliit sovellusprojektit eivät ole tuottaneet haluttuja tuloksia, kun sama tieto on ollut saatavilla helpommin verkkosivustolla. Omien mittaustemme mukaan useassa projektissa progressiivisen verkkosovelluksen käyttöönottoaste on ollut radikaalisti parempi kuin aikaisempien sovellusten asennusmäärät.

Mihin progressiivinen verkkosovellus soveltuu?

Progressiivinen verkkosovellus soveltuu mainiosti käyttöön, jossa tarvitaan matalaa käyttöönottokynnystä. Kuinka monta konferenssisovellusta haluat esimerkiksi ladata puhelimeesti? Tai etukoodisovellusta? Aivan oikein, et yhtään. Monissa tilanteissa progressiivisen verkkosovelluksen ominaisuudet riittävät ja helppo käyttöönotto sekä alhaiset tuotantokustannukset ovat valttikortti.

Me olemme toteuttaneet progressiivisia verkkosovelluksia esimerkiksi Slushille ja M Roomille.

Mikäli webbipohjaiset sovellukset kiinnostavat, ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Haku