Tekoäly on parhaimmillaan silloin, kun se arkistuu
Tekoäly tehostaa toimintaa parhaiten silloin, kun se sulautuu luontevasti osaksi arjen työskentelyä, eikä kun keskitytään löytämään poikkeuksellisia ratkaisuja. Tämä tarkoittaa vakiintuneiden työkalujen ja toimintatapojen hienovaraista kehittämistä. Evermadellakin pohdimme tarkkaan, mitkä askeleet tekoälyn hyödyntämisessä ovat tarkoituksenmukaisia ja mitkä eivät. Liian suuret muutokset voivat kuormittaa tai tuntua vaikeilta omaksua, kun taas pienet muutokset saattavat vaikuttaa merkityksettömiltä kokonaisuuden kannalta. Silti juuri nämä pienet parannukset ovat erityisen tärkeitä kestävän muutoksen aikaansaamisessa.
Onko jo myöhäistä? Menikö juna jo?
Tekoälyn ympärillä käytävä keskustelu voi luoda vaikutelman, että kun kuulet jostain uudesta ilmiöstä, olet jo jäljessä. Jos et aiemmin uskonut tekoälystä touhottajaa, niin ei sitä kannata vieläkään uskoa, mutta tutustumista ja tutkimista kannattaa harrastaa. Tekoälymuutos saapuu nyt kello kaulassa, ja on vaikea välttyä erilaisilta asian kauppaajilta. Ei kuitenkaan kannata ajatella, että juna meni jo.
Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen (joka ei suinkaan ole tekoälystä touhottaja) sanoi, että yhtiöt, jotka missaavat tekoälyn jakavat saman kohtalon niiden yhtiöiden kanssa, jotka missasivat internetin.
Mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä perustaa verkkosivua 😉
Työkalut muuttuvat, ja työtavat niiden mukana
Omat vakiintuneet työskentelytavat kannattaa aika ajoin arvioida uudelleen. Tekoälytyökalut uivat nyt monen tutun ohjelman taustalle ja yhä lähemmäs pintaa. Monessahan sovelluksessa on käytetty älykästä teknologiaa jo pitkään, usein huomaamattamme (esimerkiksi roskapostisuodatus ja ennakoiva tekstinsyöttö). Tekoälyn astuminen taustalta enemmän esiin viestii mahdollisuudesta muuttaa juurtuneita työtapojamme.
Esimerkiksi tuttu kopioi-ja-liitä -työtapa on ollut mukanamme yli neljä vuosikymmentä. Entä jos tämä tapa olisi aika päivittää? Luopuisitko hyvin palvelleesta näppäinkomentoparista? Uskon, että luopuisit, mikäli parempaa olisi tarjolla!
Meillä Evermadella on käytössä näppäinkomennoilla toimiva yhteys tekoälypalveluun, joka auttaa sutjakkaasti tekstin muokkauksessa vähentäen kopioi-ja-liitä -toiminnon tarvetta. Tämä on pieni muutos omien työtapojemme kehittämisessä, mutta tekee arjesta sujuvampaa.
Miten tekoäly muuttaa tekstinkäsittelyä?
Verkkosivujen sisällönhallinta on pysynyt melko samana aina siitä asti, kun Web 2.0 -aikakausi alkoi. Työtapoja ei ole juurikaan tarvinnut muuttaa, koska työkalut ovat pysyneet samanlaisina. Tekstiä naputellaan ja media-elementtejä kliksutellaan edelleenkin verkkosivulle harkitussa järjestyksessä, ja hakukoneoptimoitia tehdään sisältöstrategian mukaisesti.
Generatiivinen tekoäly tuo tähän prosessiin jotain uutta.
Evermade Studio -työkalullamme voit muokata verkkosivun sisältöä tekoälyn avulla, kuten kääntämällä sen helposti yhdellä napin painalluksella eri kielelle. Sisällöntuottajan ei tarvitse siirtyä verkkosivun editorista muualle, vaan muutos tapahtuu suoraan editorin sisällä. Ajatus ei katkea, kun muutos tapahtuu välittömästi.
Tämä on sisällöntuottajan arjessa pieni muutos, mutta helpottaa työtä merkittävästi.
Onko tekoälystä sisällöntuottajaksi?
Voisiko tekoäly generoida verkkosivun sisällön? Nykyisen tiedon ja kokemuksen valossa tekoälyn generoima sisältö on huonoa.
Aiemmin tekoälyn luomalle tekstille naurettiin, koska se oli niin kömpelöä. Pyysin aikoinaan lasten kanssa ChatGPT:tä kertomaan satuja suomeksi, koska se oli hauskaa, ja siitä ajasta jäi mieleen upea, mutta merkityksetön sana: mereneiden.
Nykyisin tekoälyn tuottamat tekstit eivät enää naurata, mutta silti ne eivät sovellu suoraan brändin äänen edustajaksi. Työkalut ovat kuitenkin edistyneet, ja on selvää, että halutunlaisen sisällön luominen on mahdollista, kunhan laadukasta kielimallia käytetään asiantuntevissa käsissä. Tässä on muutamia esimerkkejä tavoista parantaa tekoälyn tuottaman tekstin laatua:
- Kehotteen säätäminen
- Useiden kyselyiden ketjuttaminen tekoälylle
- Vektoritietokannan hyödyntäminen tarjotakseen relevanttia sisältöä tekoälylle
- Virittäminen (finetuning), jotta tekoälymalli saadaan suoriutumaan paremmin
Me seuraamme tiiviisti tekoälyn trendejä, ja nyt monenlaiset tekoälyavusteiset ratkaisut sisällön luomiseen ovat nousussa, kuten ohjelmallinen SEO (programmatic SEO), dynaaminen sisällön personointi ja tehostettu A/B-testauksen toteutus. Helsingin Sanomien artikkeleidenkin yhteyteen on ilmestynyt tiivistelmä, joka ilmoitetaan tekoälyn tekemäksi, mutta ihmisen tarkastamaksi. Kyllä, selkeät merkit ovat ilmassa, että tekoälyn rooli sisällöntuottajana on kasvamassa, ja se, mitä se tällä hetkellä tarvitsee, on teknistä paikalleen asettelua ja asiantuntevaa ohjausta työssään.
Kriittistä laaduntarkkailua tarvitaan
Tekoäly vie meidät uuden arjen äärelle. Uuteen arkeen ei sisälly kaikki perinteiset toimintatavat, mutta muutos etenee rauhallisesti, sillä old habits die hard, eli vanhat tavat ovat sitkeitä ja muuttuvat vähitellen.
Kriittinen ajattelu ja laaduntarkkailu on tärkeää säilyttää. Olen kuullut kehittäjien sanovan, että tekoäly saattaa johtaa laiskistumiseen, ja tämä ilmiö on ymmärrettävä. Tekoälyn vaivattomasti tarjoama tuotos on usein kohtuullisen hyvälaatuista, ja voi toisinaan muistuttaa jopa aiempaa huippulaatua. Futurologi, tietokirjailija ja säveltäjä Perttu Pölönen kirjoittaa kolumnissaan, että vaivannäkö on oleellinen osa mielekästä elämää, ja siitä tekoälykriittisyydessä onkin ehkä pohjimmiltaan kyse. Haluamme vaalia sitä, että vaivannäkö palkitaan.
Minusta tekoälyn tarjoama vaivattomuus merkitsee kuitenkin sitä, että huippulaatu ei ole enää entisellään. Huippulaadun saavuttaminen vaatii edelleen vaivannäköä, mikä taas sitten palkitsee tarjoamalla merkityksellisyyttä.
Tekoälyä kaikille
Tekoälybuumin vauhti on nyt jo hieman rauhoittunut, mutta tekoälystä intoilijoille riittää yhä runsaasti töitä. Edelleenkään en suosittele uskomaan tekoälytouhottajaa, vaan kokeilemaan itse ja tunnustelemaan, olisiko nyt markkinoilla olemassa työkalua, joka auttaisi juuri sinua.
Uskon, että lopulta emme tule vain hyväksymään tekoälyä osaksi arkeamme – tulemme vaatimaan sitä.