Hyppää sisältöön

Röökikroppa

Entistä kokemuksellisempi Röökikroppa.fi menee oppilaiden ihon alle. Röökikroppa uudistettiin yhdessä nuorten kanssa oppiminen edellä.

Vieraile sivustolla

Lähtökohdat

Nuorille suunnattu Röökikroppa.fi-verkkopalvelu esittelee tupakan ja nuuskan käytön vaikutuksia elimistössä. Alun perin 2013 lanseerattu palvelu alkoi vanhentua teknisesti: tuki mobiiliselaimille puuttui ja sivuston päivittäminen oli vaikeaa. Myös kouluista saadut viestit kertoivat, ettei sivusto enää tukenut nykyaikaista oppimiskokemusta.

Strategia

Röökikroppa-sivusto päätettiin rakentaa alusta uudelleen tukemaan erityisesti koulujen nikotiinivalistustyötä. Uudistuksen lähtökohta oli oppiminen: halusimme luoda elämyksellisen opetuskokonaisuuden, joka auttaisi terveystiedon opettajia samaan viestin perille. Halusimme luoda sivuston, jossa nykypäivän teknologia ei olisi itseisarvo, vaan tukisi nuorten erilaisia oppimistyylejä ja auttaisi muistamaan sivuston viestin.

Toimme alun perin tupakkavalistukseen keskittyneeseen palveluun myös nuorten parissa koko ajan suositumman nuuskan. Prosessin kaikissa vaiheissa osallistimme koululaisia muun muassa sisällön ja käyttökokemuksen suunnittelussa ja testaamisessa. Työmetodina toimivat co-creation-workshopit ja prototyypit. Tavoitteenamme oli saumaton käyttökokemus paitsi omilla matkapuhelimilla, myös luokkien usein vanhentuneilla tietokoneilla, tableteilla ja muilla oppimisvälineillä.

Luova idea

Luova ideamme oli show, don’t tell. Käyttökokemuksesta haluttiin tehdä entistä vaikuttavampi ja immersiivisempi: kun aiemmin hypättiin kehon sisään ainoastaan mielikuvissa, nyt se oli mahdollista tehdä 3D-teknologialla myös todellisuudessa. Uudistettu Röökikroppa vie staattisten ennen-jälkeen kuvien sijaan nikotiinituotteiden käyttäjän ihon alle. Samalla halusimme tuoda mukaan kevyitä elementtejä varmistamaan viestin muistettavuuden ja selkeän oppimispolun.

Toteutus

Vapaasti pyöriteltävät, 3D-mallinnetut elimet, elinten läpileikkaukset ja visuaalisesti vaikuttava käyttökokemus mahdollistavat, että käyttäjä voi ’sukeltaa’ kehon sisään. Tyypillisten ennen ja jälkeen -kuvien sijaan nuoret voivat vertailla myös pitkäaikaisen ja lyhytaikaisen käytön eroja ja niidenvaikutuksia elimistöön. Visuaalista oppimista täydennetään lyhyillä kuvailevilla teksteillä, ja lisätiedot on sijoitettu linkkien taakse.

Sivustolla on selkeä oppimispolku: jo suoritetut osiot merkitään, jolloin opettaja ja oppilaat voivat seurata etenemistä palvelussa. Pelilliset Trivia-osiot luovat haastetta, alleviivaavat keskeisimpiä viestejä ja tehostavat oppimista. Trivia-osuudet on toteutettu niin, että Syöpäjärjestöt pystyy helposti seuraamaan oikeiden vastauksien määrää, jolloin mahdollisesti epäselvien osioiden sisältöä on helppo jatkokehittää ja täydentää tarpeen mukaan.

Tulokset

Alkuperäinen Röökikroppa.fi nousi julkaisunsa jälkeen yllätyshitiksi – myös Suomen rajojen ulkopuolella. Se keräsi olemassaolonsa aikana yli 15 miljoonaa kävijää. Palvelusta kirjoittivat esimerkiksi Der Spiegel, Huffington Post, Daily Mail, El Nacional, Hindu Times, Bild ja Marie Claire.

Tiimi

358

Antti Salminen
Antti Tähtinen
Verneri Leimu
Ellen Jabai
Risto Haapiainen
Oscar Böckerman
Ale Lauraéus
JP Kontulahti
Christina Parviainen
Harry Ahokas
HP Savolainen
Jenny Nybom
Miia Koverola

Evermade

Joakim Larres
Tuomas Velling
Juha Lehtonen

 

Syöpäyhdistykset

Heidi Löflund-Kuusela
Tanja Gluschkoff
Hanna Louhivesi
Teemu Muhli
Taina Kangas