Hyppää sisältöön

Shopify-verkkokaupan perustaminen

Shopify on SaaS-mallinen suljetun lähdekoodin verkkokauppa-alusta, josta on kasvanut maailman suosituin verkkokauppaohjelmisto. Shopify on helppokäyttöinen ja kustannustehokas ja sopii erinomaisesti useimpien pienten ja keskisuurien verkkokauppojen tarpeisiin. Tämä blogi esittelee Shopifyn ominaisuudet ja auttaa sinua arvioimaan, onko palvelu oikea valinta yrityksellesi, kun harkitset Shopify verkkokaupan perustamista.

Jaakko Alajoki, 24.01.2023

Mikä on Shopify-verkkokauppa?
Ulkoasu
Shopifyn hinta
Sovelluskauppa
Maksutavat
Toimitustavat
Shopify-verkkokaupan ylläpito, hostaus ja tuki
Rajapinta ja integraatiot
Palvelun vahvuudet ja heikkoudet
Lopuksi

Kuva: Roberto Cortese, Unsplash

Mikä on Shopify-verkkokauppa?

Shopify on SaaS-palvelu eli pilvipohjainen ylläpidetty verkkokaupparatkaisu, joka tarjoaa kaikki verkkokaupan pyörittämiseen vaadittavat työkalut yhdestä paikasta. Ohjelmisto on helppokäyttöinen ja sopii siksi erittäin hyvin myös ensimmäistä verkkokauppaa perustavalle. Palvelun käyttö ei vaadi teknisiä taitoja, ja valtaosa sitä käyttävistä verkkokauppiaista on rakentanut verkkokauppansa kokonaan itse.

Käytännössä keneltä tahansa luonnistuu yksinkertaisen Shopify verkkokaupan perustaminen vain muutamassa tunnissa. Käyttäjän tarvitsee vain kirjautua palveluun, valita kaupan ulkoasu ja verkkotunnus, aktivoida tarvittavat sovellukset kuten verkkomaksupalvelut ja toimitustavat sekä lisätä kauppaan tuotteet.

Ulkoasu

Palvelu tarjoaa verkkokaupoille useita erilaisia valmiita ulkoasuja eli teemoja, joita löytyy sekä ilmaisia, että maksullisia. Vaikka ilmaiset ovat suosituimpia, on maksullisia saatavilla huomattavasti enemmän ja niistä saattaa löytyä tyylikkäämpi vaihtoehto. Maksullisen teeman saat omaksesi kertamaksulla, jonka jälkeen se ei aiheuta muita kustannuksia. Teemat maksavat tyypillisesti joitakin satoja euroja. Valintaan kannattaa kuluttaa verkkokauppaa aloittaessa aikaa, jotta löydät varmasti juuri sinun tarpeisiisi sopivan teeman.  

Kauppiaan ei välttämättä tarvitse tyytyä valmiisiin teemoihin, sillä teemoja voi muokata vapaasti omiin tarpeisiin sopivaksi. Tyypillisesti oman teeman pohjaksi otetaan jokin valmis teema, jonka pohjalta kustomointityö tehdään. Tämä edellyttää ohjelmointitaitoja, ja siksi teeman toteutuksessa käytetään usein asiantuntevan kumppanin apua. 

Valmiita teemoja voi hakea ja selata täällä.

Teemojen demoja voi myös kokeilla käytännössä ja kokeiluversion teemasta voi asentaa omaan kauppaansa ilmaiseksi. Teemasta maksetaan vasta, kun sen haluaa julkaista. Teeman tiedoista löydät myös muiden käyttäjien arvioita, jotka kannattaa tarkistaa ennen ostoa. 

Teeman valinnassa on hyvä huomioida seuraavat asiat:

 1. Ulkoasu ja käyttöliittymä on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Kannattaa käydä teemoja läpi ja miettiä, kuinka hyvin ne istuvat oman asiakaskunnan tarpeisiin.
 2. Onko valmis maksamaan teemasta? Ilmaisia teemoja on tarjolla reilu kymmenen, maksullisia taas satoja. 
 3. Miten paljon verkkokaupassasi on tuotteita? Jotkut teemat soveltuvat paremmin suurille tuotemäärille, kuin toiset.
 4. Onko teemalle jotain erityistoiveita, kuten valmiit käännökset tai tuki monimutkaiselle valikolle?

Teeman valinta on yksi tärkeimmistä vaiheista Shopify verkkokaupan perustamisessa, eli siihen kannattaa varata aikaa.

Shopifyn hinta

Hintaan vaikuttavat seuraavat asiat:

 • Shopifyn kuukausimaksu
 • Shopifyn komissio
 • Maksurajapinnan komissio
 • Lisäosien kuukausimaksut

Hintapaketit on porrastettu: edullisin kuukausihinta on vain 24 €, enemmän ominaisuuksia vaativalle löytyy 69 €/kk paketti ja monipuoliselle, suurelle verkkokaupalle 289 €/kk maksava paketti. Palvelua voi myös kokeilla ilmaiseksi 14 päivän ajan.

Suurimmat kulut kauppialle tulevat prosentuaalisista kustannuksista: kun käytät Shopifyn omaa maksupalvelua, maksuista menee kalliimman kuukausihinnan paketillakin Shopifylle 1,4 % siivu. Tämä kustannus on monelle katteesta paljon, ja tämä onkin monille yksi suurimmista syistä olla valitsematta Shopifya.

Kalliimmat kuukausitasot tuovat kustannusetuja hieman pienemmällä komissiolla ja tarjoavat tietysti paremmat työkalut verkkokaupan pyörittämiseen, kun taas pienen kuukausimaksun paketilla tulee verkkokaupan myynnistä maksaa suurempi prosentti palveluntarjoajille. Voi olla järkevää kokeilla aluksi verkkokaupan pyörittämistä esimerkiksi basic-tasolla ja päivittää parempaan palvelutasoon sitten, kun myynti alkaa rullaamaan kunnolla.   

Hinnat Shopifyn omaa maksupalvelua käytettäessä

Yllä olevat hinnat pätevät Shopifyn omaan maksupalveluun. Jos kuitenkin haluat käyttöösi suomalaisten pankkien verkkomaksut, tulee sinun ottaa erikseen käyttöön suomalainen maksupalvelu – esimerkiksi Paytrail. Tällöin lisäkuluksi tulee Paytrailin omat maksut. 

Yllä olevien peruspakettien lisäksi Shopifylla on olemassa Starter-taso, jonka hinta on vain 5 € kuukaudessa. Tällä vaihtoehdolla voit kuitenkin myydä tuotteitasi vain sosiaalisen median ja viestintäsovellusten kautta. Lisäksi Shopifylta löytyy Shopify Plus-taso, joka on tarkoitettu suurten myyntivolyymien verkkokaupoille, käytännössä niille, joiden liikevaihto on miljoonasta eteenpäin. Plus-tason hinnat alkavat 2000 dollarista/kk. Lue lisää shopifyn hinnoittelusta täältä.  

Hintatasoon vaikuttavat olennaisesti myös mahdollisten maksullisten lisäominaisuuksien ostaminen sekä valittujen maksutapojen kustannukset. Virhevalinnoilla verkkokaupan kuukausikustannukset saattavat nousta paljonkin. Lisäominaisuuksista kerrotaan lisää alla. 

Sovelluskauppa

Shopifylla on oma App store, josta käyttäjä voi tilata kaikenlaisia lisäominaisuuksia parantaakseen verkkokauppaansa. Sovelluksia on sekä ilmaisia, että maksullisia. Maksulliset sovellukset hinnoitellaan usein muutamasta dollarista kymmeniin dollareihin kuukaudessa. Suurin osa maksetaan siis kuukausiveloituksella, mutta joitakin sovelluksia voit ostaa käyttöösi myös kertamaksulla. 

Sovelluksia käyttämällä saat integroitua uusia toimintoja verkkosivuille ja nettikauppaan. Sovelluskaupasta löydät monenlaisia sovelluksia esimerkiksi myyntiin, markkinointiin, varastonhallintaan, asiakaspalveluun ja raportointiin.  

Mikäli haluat pitää verkkokaupan kustannukset alhaisina, kannattaa valita ainakin aluksi vain välttämättömät applikaatiot. Suuri määrä sovelluksia voi myös hidastaa verkkokauppasi nopeutta. Jos käyttäjäkokemus kärsii, kärsii todennäköisesti myös myyntisi. 

Sovelluksiin voi tutustua Shopify App Storessa.

Maksutavat

Shopify mahdollistaa monien eri maksutapojen käyttöönoton niitä tukevan maksunvälityspalvelun avulla: saat kauppasi maksutavoiksi yleisten luottokorttien lisäksi esimerkiksi Paytrailin, Svean, Klarnan ja MobilePayn. Katso lista kaikista Shopifyn tukemista maksupalveluista Suomessa.

Vuodesta 2022 alkaen yritys on tarjonnut Suomessa myös omaa Shopify Payments -maksupalveluaan. Tämän valitsemalla et tarvitse sopimuksia maksuvälittäjien kanssa luottokorttimaksut mahdollistaaksesi.

Myös kansainvälinen verkkokauppa rullaa palvelun avulla mukavasti, sillä järjestelmään on integroitu natiivisti maksuvälityspalvelu Stripe. Voit myös vastaanottaa luottokorttimaksuja ulkomailta Paypalin avulla. Halutessasi saat käyttöösi myös Google Payn, Apple payn ja monia muita.

Toimitustavat

Shopify-sovellusten avulla saat integroitua helposti verkkokauppaasi Suomessa suositut kuljetusliikkeet kuten Postin, Budbeen, Matkahuollon ja Postnordin. Osassa sovelluksista voit tulostaa pakettikortit ja lähettää asiakkaalle seurantakoodit suoraan Shopifyn hallintapaneelista.

Palvelussa myös kansainvälisen kaupan mahdollistavien kuljetusliikkeiden valikoima on laaja: voit ottaa käyttöösi kuljetusliikkeitä kuten DHL, UPS, FedEx, DB Schenker ja monia muita. Seurantakoodit, pakettikortit ja vaaditut tullidokumentit saat suoraan Shopifyn hallintapaneelista.

Shopify-verkkokaupan ylläpito, hostaus ja tuki

Koska kyseessä on ns. valmis palvelu, sinun ei tarvitse huolehtia Shopify verkkokaupan perustamisen yhteydessä erillisten ylläpito- tai hostauspalveluiden ostamisesta – niistä huolehditaan puolestasi.  

Varsinaisen ylläpidon sijaan me tarjoamme Shopify verkkokaupan asiakaskohtaiseen toteutukseen liittyvää tukea, ongelmanratkontaa ja pienkehityspalveluita.

Kuva: hookle.app, Unsplash

Rajapinta ja integraatiot

Monimutkaisemmat verkkokauppatoteutukset edellyttävät yleensä jonkinlaisia integraatioita. Usein tuotetiedot haetaan jostakin taustajärjestelmästä ja tiedot tilauksista viedään johonkin ulkopuoliseen järjestelmään.

Shopify on suljettu järjestelmä, eikä sen koodia voi muokata tai omaa koodia suorittaa Shopifyn sisällä. Shopify tarjoaa kuitenkin erittäin hyvän rajapinnan, jonka avulla omien verkkokauppojen toiminnallisuutta voi laajentaa. Rajapinnan avulla voi esimerkiksi hallita tuotetietoja, hinnoittelua, tilauksia, maksuja, viestintää, jne. Integraatiokoodi on sellaista, joka on ajettava jossakin ulkopuolisessa palvelussa Shopifyn rinnalla – esimerkiksi omalla palvelimella tai jollakin pilvialustalla (esim. Google Cloud Functions, AWS Lambda).

Integraatioiden toteutukset ovat sellaisia, joissa on hyvä kääntyä asiantuntevan kumppanin puoleen.

Palvelun vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet 

 • Kahden viikon ilmainen kokeilujakso
 • Hyvin helppokäyttöinen – verkkokaupan perustaminen on yksinkertaista ja nopeaa 
 • Kaikki yhdestä paikasta: verkkokauppaohjelma, verkkokaupan ulkoasu, lisäosat, ylläpito
 • Ei tarvetta teknisille taidoille 
 • Laaja valikoima teemoja, joilla saat oman näköisesi kaupan
 • Kattavat analytiikka- ja myyntiraportit
 • Shopify-sovellus, jolla voit hallita verkkokauppaasi mobiilissa
 • Liiketoiminnan mukaan skaalautuvat tasot – voit aloittaa edullisimmalla tasolla ja päivittää myöhemmin monipuolisempaan versioon
 • Monikielisyys
 • Asiakaspalvelu, joka palvelee kellon ympäri viikon jokaisena päivänä
 • Maailman suosituin verkkokauppaohjelmisto, jolla on laajasti käyttäjiä – saat tarvittaessa vastauksia kysymyksiisi Shopify-hteisöltä 

Heikkoudet 

 • Verkkomaksupalvelujen käytöstä veloitetaan välityspalkkio  
 • Luottokorttivaatimus verkkokaupan perustamiselle
 • Ei suomenkielistä ohjelmistoa 

Lopuksi

Toivottavasti tästä oppaasta oli jotain hyötyä, mikäli olet harkitsemassa verkkokaupan perustamista 🙂

Meiltä saa Shopify verkkokaupan perustamiseen ja toteutukseen liittyvää tukea, ongelmanratkontaa ja pienkehitystä sekä autamme toteuttamaan erilaisia integraatioita. Meillä on vuosien kokemus erilaisista verkkokauppatoteutuksista ja autamme sinua mielellämme myös verkkokauppasi digitaalisessa markkinoinnissa ja mainonnassa. Jos kaupankäynti verkossa kiinnostaa, niin ota meihin yhteyttä!

Haku