Hyppää sisältöön

Voiko WordPress toimia “Headless CMS”-ratkaisuna?

Kyllä voi.

Mikael Toivio, 29.03.2020

Usein WordPressiä ei edes ajatella vaihtoehtona, jos tarkoitus on esimerkiksi luoda mobiili-applikaatio käyttämällä React -frontend kirjastoa.

WordPress on kehittynyt vuosien saatossa siinä, missä alakin. ”Teeman häkkääminen” on menneitä aikoja. Evermadella WordPress -verkkosivut kehitetään järkevillä menetelmillä:

  • Versionhallinta on git
  • Serveri on paketoitu dockerin sisään
  • npm testaa, prosessoi ja tekee toimenpiteitä taustalla
  • Sivustoilla on testausympäristöt joihin sivusto pusketaan CI/CD työkalun läpi

Huhhuh. Sickii tavaraa! No nämä ei vielä auta sinua ongelmassasi: Haluat salamannopean, tietoturvallisen ja ennenkaikkea trendikkään Headless CMS -ratkaisun.

Mikä on Headless sisällönhallintajärjestelmä (CMS)?

Verkkosivustot mutta erityisesti verkkopalvelut usein jaetaan teknisesti kahteen osaan: Frontend ja Backend

Frontend on se, minkä käyttäjä näkee edessään. Se miten sisältöä näytetään ja miltä se näyttää perustuu seuraaviin teknologioihin: HTML, CSS ja Javascript.

Backend on se, mitä tapahtuu taustalla eli tietokannan kirjoittaminen, lukeminen ja muokkaaminen.

WordPress on alunperin suunniteltu ”perinteiseksi sisällönhallintajärjestelmäksi”. Se ei erota Frontend ja Backend -puolta erilleen, vaan pitää ne yhdessä kokonaisuudessa.

Nyt WordPress on alkanut tukemaan myös mahdollisuutta käyttää WordPressiä ”Headless” muodossa sen Rest API:n ansiosta. Tämä tarkoitta sitä, että WordPress hoitaa kaikki tarvittavat ”Backend” toiminnallisuudet, ja Frontend -toteutus voidaan tehdä jossain aivan muualla – WordPressin ulkopuolella.

Headless sisällönhallintajärjestelmiä voi käyttää esimerkiksi PWA-toteutuksessa tai mobiiliapplikaatioissa.

WordPress Rest API

WordPress on muutamia vuosia taaksepäin julkaissut ”REST API”-rajapinnan. Se mahdollistaa sisällön lukemisen, muokkaamisen, lisäämisen tai jopa poistamisen rajapinnan välityksellä.

Siinä missä Contentful:in kaltaiset järjestelmät ovat suljettuja ja usein varsin kalliita: WordPress antaa rajattoman vallan ja kilpailukykyisen hinnan.

Muutama huomio:
  • Sisällön määrälle ei ole keinotekoista rajaa, se riippuu palvelimestamme. Monet “Headless CMS” sisällönhallinta-ratkaisut rajaavat sisällön määrän kuukausimaksun mukaan.
  • Jatkokehitettävä: API on omassa hallinnassamme oleva tuote, jota voimme muokata tarpeen mukaan erittäin joustavasti PHP ja MySQL teknologioilla.
  • API ei ole vain yhdensuuntainen – applikaatiosi frontend voi myös lisätä, poistaa tai päivittää sisältöä.
  • Sisällön päivittäminen on edelleen yhtä helppoa kuin aina WordPressin hallintapaneelista

Semmosta!

Jos kuulostaa, että voisit olla kiinnostunut kuulemaan lisää, ota meihin yhteyttä!

Haku