Hyppää sisältöön
Mikael Toivio, 29 maaliskuun, 2020

Voiko WordPress toimia “Headless CMS” ratkaisuna?

Kyllä voi.

Usein WordPressiä ei edes ajatella vaihtoehtona, jos tarkoitus on esimerkiksi luoda mobiili-applikaatio käyttämällä React -frontend kirjastoa.

WordPress on kehittynyt vuosien saatossa siinä, missä alakin. ”Teeman häkkääminen” on menneitä aikoja. Evermadella WordPress -verkkosivut kehitetään järkevillä menetelmillä:

  • Versionhallinta on git
  • Serveri on paketoitu dockerin sisään
  • npm testaa, prosessoi ja tekee toimenpiteitä taustalla
  • Sivustoilla on testausympäristöt joihin sivusto pusketaan CI/CD työkalun läpi

Huhhuh. Sickii tavaraa! No nämä ei vielä auta sinua ongelmassasi: Haluat salamannopean, tietoturvallisen ja ennenkaikkea trendikkään Headless CMS -ratkaisun.

Mikä on Headless sisällönhallintajärjestelmä (CMS)?

Verkkosivustot mutta erityisesti verkkopalvelut usein jaetaan teknisesti kahteen osaan: Frontend ja Backend

Frontend on se, minkä käyttäjä näkee edessään. Se miten sisältöä näytetään ja miltä se näyttää perustuu seuraaviin teknologioihin: HTML, CSS ja Javascript.

Backend on se, mitä tapahtuu taustalla eli tietokannan kirjoittaminen, lukeminen ja muokkaaminen.

WordPress on alunperin suunniteltu ”perinteiseksi sisällönhallintajärjestelmäksi”. Se ei erota Frontend ja Backend -puolta erilleen, vaan pitää ne yhdessä kokonaisuudessa.

Nyt WordPress on alkanut tukemaan myös mahdollisuutta käyttää WordPressiä ”Headless” muodossa sen Rest API:n ansiosta. Tämä tarkoitta sitä, että WordPress hoitaa kaikki tarvittavat ”Backend” toiminnallisuudet, ja Frontend -toteutus voidaan tehdä jossain aivan muualla – WordPressin ulkopuolella.

Headless sisällönhallintajärjestelmiä voi käyttää esimerkiksi PWA toteutuksessa tai mobiiliapplikaatioissa.

WordPress Rest API

WordPress on muutamia vuosia taaksepäin julkaissut ”REST API” rajapinnan. Se mahdollistaa sisällön lukemisen, muokkaamisen, lisäämisen tai jopa poistamisen rajapinnan välityksellä.

Siinä missä Contentful:in kaltaiset järjestelmät ovat suljettuja ja usein varsin kalliita: WordPress antaa rajattoman vallan ja kilpailukykyisen hinnan.

Muutamat huomiot:
  • Sisällön määrälle ei ole keinotekoista rajaa, se riippuu palvelimestamme. Monet “Headless CMS” sisällönhallinta-ratkaisut rajaavat sisällön määrän kuukausimaksun mukaan.
  • Jatkokehitettävä: API on omassa hallinnassamme oleva tuote, jota voimme muokata tarpeen mukaan erittäin joustavasti PHP ja MySQL teknologioilla.
  • API ei ole vain yhdensuuntainen – applikaatiosi frontend voi myös lisätä, poistaa tai päivittää sisältöä.
  • Sisällön päivittäminen on edelleen yhtä helppoa kuin aina WordPressin hallintapaneelista

Semmosta!

Jos kuulostaa, että voisit olla kiinnostunut kuulemaan lisää, ota meihin yhteyttä!